„Cazul Pintea Viteazul”, pus în scenă din nou: Află spectacolele săptămânii la Teatrul Municipal

February 17
16:16 2014

Spectacole pentru toate vârstele în această săptămână la Teatrul Municipal Baia Mare. Săptămâna va aduce o nouă reprezentaţie a spectacolului „Cazul Pintea Viteazul”, un spectacol care a stârnit mare vâlvă la momentul primei sale puneri în scenă. Tot în această săptămână iubitorii de teatru vor putea (re)vedea „Emanciparea Prinţului Hamlet” sau „Cei mari, cei mici…”.

Iată spectacolele săptămânii:
Marţi, 18 februarie, ora 10:00, „Albă ca Zăpada”, Sala Teatrului de Păpuşi, preţ bilet 5 lşei
Miercuri, 19 februarie, ora 18:00, „Cei mari, cei mici…”, Sala Studio a Teatrului Municipal, preţ bilet 15 lei (10 lei redus)
Joi, 20 februarie, ora 11:30, „Alice în Ţara Minunilor”, Sala Mare a Teatrului Municipal, preţ bilet 30 lei (15 lei redus)
Vineri, 21 februarie, ora 11:00, „Domnul de ciocolată”, Sala Teatrului de Păpuşi, preţ bilet 5 lei
Ora 21:00, „Emanciparea Prinţului Hamlet”, Sala Mare a Teatrului Municipal, preţ bilet 20 lei, redus 15 lei
Sâmbătă, 22 februarie, ora 11:00, „Gulliver în Ţara Păpuşilor”, Sala Teatrului de Păpuşi”, preţ bilet 10 lei (copii), respectiv 7 lei
Ora 18:00, „Cazul Pintea Viteazul”, Sala Mare a Teatrului Municipal, preţ bilet 30 lei (15 lei redus)

„Nu cred că există vreun locuitor al Transilvaniei nordice care să nu fi auzit de Pintea Viteazul, faimosul haiduc al Maramureșului. Îmi aduc aminte și acum de popasul pe care l-am făcut în prima mea copilărie la mormântul eroului popular, în drum spre Crăciunești, pe Valea Tisei, unde mi-am petrecut ani buni vacanțele de vară. Imaginea lui Pintea s-a format în memoria mea ca în memoria locuitorilor din zonă, într-un amestec de mitologie locală, manipulare ideologică – Pintea era un ”personaj” din manualul de istorie – și amprentă simbolică, trans-temporală.

Pintea Viteazul are o biografie dublă, dacă nu multiplă. Personaj real, cu date biografice determinate, cu implicare în diverse conjuncturi politice ale secolelor 17-18 – ”lupta pentru eliberare națională” a Principelui Francisc Rákóczi al II-lea, de pildă –, el are totodată și o biografie ficțională, vehiculată și amplificată peste ani de memoria colectivă: are un cal fermecat, nu poate fi ucis decât într-un anume fel, are puteri magice și, evident, posedă o comoară.

Între calitatea umană a lui Grigore Pintea, aceea de căpitan în armata ardeleană, bun negociator și diplomat, se zice, amantul unei femei căsătorite, fapt ce i-ar fi adus de fapt moartea, se zice iar, și imaginea sa de haiduc, un haiduc nu musai generos, dar cu aureolă eroică, nu există nici un hiat: memoria colectivă a Maramureșului și Transcarpatiei i-a adus figura până în zilele noastre. Și nici nu mai contează, în cele din urmă, cine a fost ”civilul” Grigore Pintea, ci mai degrabă cine a devenit el în istorie. Un simbol identitar.

Pe această dimensiune mitică, exemplară, eroică, simbolică, se bazează și spectacolul creat de regizorul Gavriil Pinte, un spectacol nu despre un om, ci despre un reper, un ”personaj” a cărui existență reală se estompează prin intrarea lui în imaginar, în ficțiunea populară, în Istoria care, deformând poate realități, formează cu certitudine modele”, a explicat Claudiu Groza.

About Author

P5riVda71xT98wq

P5riVda71xT98wq

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment