Justiția a făcut lumină. Condamnări și peste 100 de certificate anulate în dosarul falșilor orbi din Satu Mare

January 08
11:10 2014

Tribunalul Satu Mare a condamnat două angajate ale DGASPC Satu Mare la pedepse cu închisoarea cu executare și patru cu suspendare pentru că ar fi acordat în fals peste 100 de certificate de handicap unor persoane care se dădeau orbi.

Crina Monica Dobrogeanu a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare, iar Doina Ramona Robotin la trei ani de închisoare cu privare de libertate. Totodată, Floarea Pongracz la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Margaerta Pink și Katalin Tieszler la câte un an și opt luni de închisoare cu suspendare.

Toate cele 123 de cerificate cu handicap eliberate pe baza unor acte false au fost anulate. Cele cinci persoane trebuie să plătească 400.000 de lei către DGASPC Satu Mare, prejudiciul pe care l-au provocat bugetului de stat prin emiterea certificatelor false.

Anchetă declanșată în urmă cu patru ani
Ancheta în cazul falșilor orbi a început în 2009, când fostul președinte Arpad Csehi a dispus un control la comisia de pe lângă Direcția Generală pentru Protecția Copilului Satu Mare. Controlul s-a lăsat apoi cu sesizări și dosare penale, șase angajați ai Direcției fiind trimiși în judecată.
Atunci au fost verificarea toate cele 3747 de dosare medicale și administrative ale persoanelor cu handicap vizual din județ. În cazul a 383 de persoane, comisia Consiliului Județean care s-a ocupat de analizarea dosarelor a decis să suspende plățile, pentru ca în final 123 de cerificate să fie anulate.

Orbi cu permise de conducere
Verificarile s-au desfășurat prin confruntarea încrucișată a datelor conținute în dosarele administrative, medicale, respectiv în baza electronică a Comisiei pentru persoane cu handicap de pe strada Crișan. Cele mai multe nereguli s-au depistat în dosarele medicale.

Doar în comuna Foeni, 38 din cei 48 de beneficiari de pensii de nevăzător au fost lăsați fără bani. Grosul dosarelor (certificatelor) anulate provine, de asemenea, din zona orașelor Carei și Tășnad și a comunelor aparținătoare.

Persoanele încadrate cu gradul I de handicap vizual (orbii și persoanele cu acuitate vizuală extrem de scazută) beneficiază, prin DASPC, de un ajutor social lunar de 170 de lei. Aceștia primesc lunar alți 80 de lei buget complementar, la care se adaugă, la alegere, dreptul la un asistent personal angajat de primărie sau 340 de lei. În total, 590 de lei.

Majoritatea dosarelor anulate aparțin unor persoane încadrate la gradul de handicap cu venit maxim. Mulți aveau inclusiv permise de conducere, într-un caz descoperindu-se că posesorul certificatului de handicap era un taximetrist.

About Author

P5riVda71xT98wq

P5riVda71xT98wq

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment